Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Miért egészséges? képes leírás - Paleolit diéta.tlap.hu
részletek »

Miért egészséges? - Paleolit diéta.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: paleolit-dieta.tlap.hu » Miért egészséges?
Keresés
Találatok száma - 17 db
 A nagy étrendblöff

A nagy étrendblöff

A paleolit táplálkozás hívői szerint az emberi DNS nem alkalmazkodott a mai ember étrendjéhez, és sok modern betegséget a tej- és keményítőtartalmú élelmiszerek fogyasztása okoz. Ennek tudományos bizonyítása azonban igen gyenge lábakon áll, a kérdés ennél jóval összetettebb.

A paleolit és a konzervatív diabetológia

A paleolit és a konzervatív diabetológia

Különös dolog, hogy a hazai diabetológia olyanért támadja a paleolit táplálkozását, amit a modern diabetológia évek óta hirdet. Ez csak egyet jelenthet: a nyilatkozó diabetológusok sem a paleolit táplálkozást, sem a modern szakirodalmat nem ismerik. Vajon a kor szintjén elérhető legjobb ellátást és ajánlásokat kapják-e az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek?

A paleolit és az egészség

A paleolit és az egészség

A paleolit korszakban az ember bizonyos, ma már természetesnek minősülő táplálékokkal egyáltalán nem találkozott. A mezőgazdaság megjelenésével kezdett el olyan ételeket fogyasztani, mint a tejtermékek, a gabona, az alkohol és a só. Az iprai forradalom óta egyre több feldolgozott élelmiszer kerül a polcokra

A paleolit táplálkozásról közérthetően és továbbfejlesztve..

A paleolit táplálkozásról közérthetően és továbbfejlesztve..

Elöljáróban leszögezem, hogy szimpatizálok a paleolit diéta gondolatával, mivel én is civilizációs betegségnek tekintem a cukorbetegséget, magas vérnyomás betegséget vagy a koleszterin betegséget, mely betegségek egyértelműen a túlzott szénhidrát bevitel és a mozgáshiány következményei, azonban a tejfogyasztást és a teljes kiőrlésű lisztek mérsékelt fogyasztását támogatom, a paleósokkal ellentétben. A fent említett betegségek tömegesen kb. 70-80 éve kezdtek megjelenni, pontosan a finomított cukrok és lisztek megjelenésének idejében, tehát az összefüggés egyértelmű.

Érdekli a paleo táplálkozás?

Érdekli a paleo táplálkozás?

Címkék: kelbimbó, sóska, paleo receptek, paleolit étrend A paleo étrend az őskori ember táplálkozását veszi alapul. A mai táplálkozástudományi ajánlásokhoz képest több fehérje, kevesebb szénhidrát és közel ugyanannyi zsiradék fogyasztását javasolja, a feldolgozott élelmiszereket pedig teljes egészében kerüli. A tapasztalatok szerint ez a fajta táplálkozás segít a túlsúly leadásában és a túlsúlyhoz kapcsolható egészségügyi problémák megelőzésében vagy hatékony kezelésében, így például a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásában, vagy akár a magas vérnyomás normalizálásában.

Eredményes a betegségekkel szemben?

Eredményes a betegségekkel szemben?

Manapság sokszor kerül szóba a paleolitikus étrend. Több szerző gondolja, hogy a táplálkozással összefüggő ún. civilizációs betegségek (elhízás, szívkeringési zavarok, coeliakia) egyre gyakoribb megjelenése genetikai állományunkkal hozható összefüggésbe.

Gyógyulások

Gyógyulások

Az alábbiakban olyan emberek leveleit közlöm, akik átálltak a paleolit étrendre, és azt rendkívül hatásosnak találták túlsúlyuk, vagy különféle betegségeik kezelésére. A természeti népek körében, akik aszerint táplálkoznak, amire az evolúció során adaptálódtunk, ismeretlen a szívbetegség, a cukorbetegség, az autoimmunbetegségek vagy a rák.

Kipróbáljuk vagy sem?

Kipróbáljuk vagy sem?

Loren Cordain, a Colorado State University professzora és a paleo diéta legismertebb támogatója szerint klinikai kutatások bizonyítják, hogy a paleo étrend hosszú távon csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, normalizálja a vérnyomást, megszünteti a szervezetben lévő gyulladásokat, segít a fogyásban, eltünteti a pattanásokat, valamint jó közérzetet és kiváló fizikai-szellemi teljesítményt biztosít.

Mától új étrenden élek

Mától új étrenden élek

Nagyon elszánt vagyok , hisz az egészségemet a régi életemet szeretném visszakapni ! Élni szeretnék még és nem mindegy hogyan! Nyűgösen és fájósan vagy a sok nyavajától megszabadulva szabadon ! Ennek érdekében, méregtelenítenem kell és fogynom is, nem keveset ! Rábukkantam erre az étrendre...

Hirdetés
Miért lettem paleos?

Miért lettem paleos?

A magam laikus módján szeretnék ezúttal néhány gondolatot felsorakoztatni amellett, hogy én miért lettem paleos, és miért hatott rám Szendi Gábor Paleolit táplálkozás c. könyve: Az igazság az, hogy Loren Cordain-ről előbb hallottam, mint Szendi Gábor könyvéről. Cordain egy német ismeretterjesztő filmben azzal az egyszerű tanári trükkel szemléltette elméletét, miszerint egy több-tízméteres mátrix-nyomtató

Nem csak fogyaszt, de az egészségre is jó hatással van

Nem csak fogyaszt, de az egészségre is jó hatással van

A paleo diéta gluténmentes, laktózmentes, cukormentes, hüvelyes ételektől mentes étrendet takar. Olyan élelmiszereket szabad csak fogyasztani, melyek nincsenek előre feldolgozva, és melyek már a dédnagyanyáink életében is elérhető volt. Az ételek csak szezonális zöldségekből és gyümölcsökből állnak, nem tartalmaznak olyan húsféleséget, melyek élő korukban mesterségesen lettek táplálva

Paleo-diéta

Paleo-diéta

A világ minden táján folyamatosan növekszik a túlsúlyosak, elhízottak száma, amely többek között összefüggésben van a szív-érrendszeri megbetegedésekkel és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. Ennek megelőzését is segítheti az egyre népszerűbb paleo-diéta.

Paleolit és korunk betegségei

Paleolit és korunk betegségei

Ez a könyv a paleolit betegségelmélet kifejtését folytatja. Első könyvem, a Paleolit táplálkozás az alaptézisek megfogalmazását és bizonyítását tartalmazza. Második könyvemben a Boldogtalanság és evolúció-ban, a depresszió mechanizmusa kapcsán a nyugati táplálkozás gyulladáskeltő hatását elemeztem.

Reflux és paleo étrend

Reflux és paleo étrend

Az olyan betegségekre, mint a reflux a paleo étrend rendkívül jó hatást gyakorolhat. Pár évszázaddal ezelőtt a reflux nem volt olyan elterjedt, mint napjainkban. Ezeknek a betegségeknek a kialakulásáért az étrendünk tehető felelőssé. Naponta fogyasztunk olyan élelmiszereket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak tartósítószereket, adalékanyagokat, ízfokozókat

Rövid paleo diétás beavatkozás hatása egészséges személyekre

Rövid paleo diétás beavatkozás hatása egészséges személyekre

Megfogalmazódottt az a hipotézis, hogy a vadászó-gyűjtögető étrend irányába tett változások jó hatással vannak az egészségre, különösen a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére. A paleo étrend kulcstényezői a sok zöldség, gyümölcs és húsfogyasztás; moderált mag- (dió, mogyoró, mandula, stb.), bogyó- és mézfogyasztás, alacsony gabonafélék fogyasztása és a tejtermékek, hüvelyesek, só, alkohol vagy finomított szénhidrátok teljes kerülése.

Szendi Gábor

Szendi Gábor

A per azzal zárult, hogy Szendi nyilatkozatot tett: Ha volna sértő olvasata a cikkemnek, úgy az nem szándékos volt, és ezért elnézést kérek. A cikkben leírt tudományos állításokat azonban továbbra is fenntartom. Szendit 2007-ben a Magatartástudományi Intézetből váratlanul elbocsátották, indoklásként azt hozták fel, hogy nem PhD-zett le.

Tényleg veszélyes?

Tényleg veszélyes?

Amióta megjelent Szendi Gábor pszichológus könyve, majd szakácskönyve is a paleolit táplákozásról, sokan száműzték étrendjükből a gabonaféléket, a tejtermékeket és a hüvelyeseket. Azok sincsenek kevesen, akik támadják a módszert.

Tuti menü